Overwinningen voor Jong PSV, FC Oss en Helmond Sport, grote nederlaag FC Eindhoven

22 december 2017 om 19:35 • Aangepast 20 november 2020 om 19:34
De laatste speelronde van 2017 in de Jupiler League, alle Brabantse clubs kwamen in actie. Helmond Sport en FC Oss speelden thuis, voor FC Eindhoven, Jong PSV, FC Den Bosch en RKC Waalwijk stond er een uitwedstrijd op het programma.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Fabian Eijkhout

Almere City-FC Eindhoven 5-1
Tom Overtoom was de man van de wedstrijd. De middenvelder maakte vorige week zijn rentree tegen Jong PSV, nadat hij sinds 1 september geblesseerd aan de kant stond. Tegen FC Eindhoven scoorde Overtoom drie keer, alle doelpunten maakte hij van buiten het strafschopgebied.

Voormalig RKC-spits Arsenio Valpoort bracht Almere City op voorsprong. Die achterstand wist FC Eindhoven nog weg te werken, Jellert van Landschoot schiet bij de tweede paal een voorzet van Doriano Kortstam binnen. Al snel maakte Overtoom de 2-1. Gaston Salasiwa maakte in de eerste helft nog de 3-1. Overtoom zorgde er met zijn tweede en derde treffer van de avond voor dat de eindstand 5-1 was.

FC Dordrecht-Jong PSV 2-3
Jong PSV heeft 2017 afgesloten met een 1-3 overwinning op bezoek bij FC Dordrecht. De Eindhovenaren kwamen al na zes minuten op voorsprong. Lulu Statia werkte een voorzet van Mauro Junior achter zijn eigen doelman, daarmee bracht hij Jong PSV op 0-1. Zes minuten later stond het 0-2, Justin Lonwijk bracht Jong PSV op een comfortabele voorsprong.

Na twintig minuten in de tweede helft kwam FC Dordrecht terug in de wedstrijd. Middenvelder Andreas Calcan bracht de Schapenkoppen op 1-2, maar de zege kwam niet meer in gevaar voor Jong PSV. Een kwartier voor tijd kwam de Brabantse ploeg weer op een voorsprong van twee doelpunten. Doneyll Malen wipte de bal eerst over een tegenstander heen, daarna schoot hij de bal springend met een volley tegen de touwen.

In de slotfase kwam FC Dordrecht nog op 2-3, Mailson Lima Duarte Lopes scoorde voor de thuisploeg. Door de overwinning staat Jong PSV nu vijfde in de Jupiler League.

FC Emmen-FC Den Bosch 2-2
FC Den Bosch hoopte na twee nederlagen op rij de weg omhoog weer in te zetten. Fortuna Sittard en Jong Ajax waren te sterk voor FC Den Bosch, vrijdag ging de ploeg van trainer Wil Boessen op zoek naar de winst tegen FC Emmen. Die winst kwam er niet. Ondanks dat FC Den Bosch twee keer op voorsprong kwam, stapte het met een 2-2 gelijkspel van het veld.

Na ruim een half uur spelen zette Muhammed Mert FC Den Bosch op voorsprong. Hij profiteerde van geschutter in de defensie van FC Emmen. Een verdediger vergat de bal weg te werken, daarna ging ook de FC Emmen-goalie voorbij aan de bal. Mert schoot de bal vervolgens in het lege doel. Lang kon Den Bosch niet genieten van de voorsprong, vier minuten na de openingstreffer maakte Cas Peters de gelijkmaker.

Kort na rust kwam FC Den Bosch weer op voorsprong. Niek Vossebelt maakte zijn negende van het seizoen en zette de bezoekers op 1-2 vanuit een strafschop. Tien minuten voor tijd kwam FC Emmen weer op gelijke hoogte. Peters benutte een strafschop en met zijn tweede treffer bracht hij de stand op 2-2.

Go Ahead Eagles-RKC Waalwijk 0-0
RKC speelde dinsdagavond in de KNVB-beker tegen buurman Willem II. De Waalwijkse ploeg verloor kansloos in Tilburg. Vrijdagavond had het de kans om het kalenderjaar alsnog goed af te sluiten. In de laatste wedstrijd van 2017 ging RKC op bezoek bij Go Ahead Eagles.

De ploeg van trainer Peter van den Berg speelde met 0-0 gelijk op de Adelaarshorst en daar zal men bij de Waalwijkse ploeg niet tevreden mee zijn. Go Ahead Eagles speelde een zwakke wedstrijd, terwijl RKC meerdere kansen kreeg om te scoren. Johan Voskamp kreeg drie enorme kansen, maar scoren deed de spits niet. Door het gelijkspel blijft RKC op de ranglijst op één punt achter Go Ahead Eagles staan.

Helmond Sport-SC Cambuur 3-0
Helmond Sport kwam in eigen huis na iets meer dan een half uur spelen op voorsprong. Jason Bourdouxhe kreeg de bal voor zijn voeten, hij schoot hem vervolgens in de hoek. Na een klein kwartier in de tweede helft kwam Helmond Sport op een 2-0 voorsprong. Robert Braber kopte de bal vanuit een hoekschop binnen. In de slotminuut maakte Jordy Thomassen er nog 3-0 van.

FC Oss-MVV 1-0
"Tegen wie we ook spelen, we maken kans", zei trainer Klaas Wels voor de wedstrijd tegen MVV. "MVV heeft altijd een goed voetballend elftal. Nu weer. Ik verwacht een gelijkwaardige strijd." Die gelijke strijd kwam er ook, de gelijke stand verdween pas een kwartier voor tijd van het scorebord. Richard van der Venne bracht de thuisploeg op voorsprong, het bleek de winnende treffer.

Door de zege is FC Oss op de laatste speeldag van 2017 in het linkerrijtje gekomen. De ploeg van Wels staat slechts twee punten achter op nummer zes De Graafschap.