Video

Toestand Wim Rip 'stabiel, maar zorgelijk', hartstilstand video-analist overschaduwt wedstrijd PSV

13 december 2017 om 22:10 • Aangepast 20 november 2020 om 19:48
De teleurstelling was groot bij de spelers van PSV na het 3-3 gelijkspel tegen FC Groningen. De Eindhovenaren hadden graag de nederlaag tegen Ajax weg willen spoelen, maar kregen een nieuwe tik. Naast de sportieve malaise was er ook nog vervelend nieuws over video-analist Wim Rip, die tijdens de wedstrijd op de tribune een hartstilstand kreeg en na reanimatie naar het ziekenhuis werd gebracht. Zijn toestand is 'stabiel, maar zorgelijk'.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Fabian Eijkhout

PSV-trainer Phillip Cocu verscheen niet op de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen FC Groningen. PSV-woordvoerder Thijs Slegers gaf tekst en uitleg over de toestand van Rip. Hij werd tijdens de eerste helft onwel en moest worden gereanimeerd. Hij is opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Groningen.

Rip analyseert voor PSV achter een beeldscherm het spel van de thuisploeg en de tegenstander. Hij geeft de trainer vervolgens tips over wat er beter kan.

De 56-jarige Rip is woensdagavond geopereerd en wordt minimaal 24 uur kunstmatig in slaap gehouden, blijkt uit een mededeling van de club

'Liever gewonnen dan gescoord'
De spelers kregen tijdens de wedstrijd niets mee van de situatie rondom Rip. Na afloop keken ze dan ook nog gewoon terug op de puntendeling. Marco van Ginkel scoorde twee keer, maar werd geen man of the match. “Ik had hier liever gewonnen dan gescoord. Uiteindelijk wil je het allebei, maar dat ging in de tweede helft niet goed.”

FC Groningen ging opportunistisch spelen in de tweede helft. Ze brachten met Veldwijk en Mahi aanvallende jongens, grote jongens. Ze gingen meer de lange bal hanteren. Daar hadden we moeite mee. We proberen uiteindelijk de winst over de streep te trekken, maar dan krijg je hem heel zuur tegen in de allerlaatste minuut.”

'Eigen schuld'
PSV wilde een reactie geven na de nederlaag tegen Ajax, gaf doelman Jeroen Zoet aan. “Ik denk dat wij een goed antwoord geven, op de manier zoals we starten. We komen ook voor. Maar uiteindelijk hebben we het onszelf veel te moeilijk gemaakt. Op het laatst is het overleven. We hebben vaker laten zien dat we dat kunnen. Vandaag valt het dan niet goed voor ons, dat is onze eigen schuld.”

PSV won dit seizoen zelf ook door late goals. "We weten hoe scherp je moet zijn, het is heel pijnlijk dat je hem nog tegen krijgt. Ik denk dat we hier met drie punten weg moesten gaan. Na 0-2 en 1-3 mag je dat niet meer weggeven", zei Bart Ramselaar.

De middenvelder stond weer eens in de basis en scoorde direct. "Ik kan niet tevreden zijn. Ik ben blij met mijn eigen spel, maar het blijft een teamsport. Het is heel zuur." De bal viel diep in blessuretijd binnen. "We zijn daar niet scherp genoeg. De bal moet weg, desnoods het stadion uit."