Arbitrale misser helpt NAC aan een kostbaar punt op bezoek bij Excelsior

11 februari 2018 om 14:23
NAC is er zondagmiddag op bezoek bij Excelsior niet in geslaagd een passend vervolg te geven aan de klinkende 6-1 thuiszege op Heracles Almelo van afgelopen woensdag. In een kansarm duel hielden beide ploegen elkaar in evenwicht zonder tot scoren te komen: 0-0.
Profielfoto van Ramon Min
Ramon Min

Dat NAC een puntje overhield aan het duel in Rotterdam, was mede te danken aan de arbitrage. Scheidsrechter Danny Makkelie keurde vlak na rust - op aangeven van zijn assistent Hessel Steegstra aan de zijlijn - een doelpunt van Excelsior-spits Mike van Duinen af omdat de bal bij de voorzet de achterlijn zou zijn gepasseerd. Uit de beelden bleek daarvan echter totaal geen sprake, zodat de thuisploeg een zuiver doelpunt werd onthouden en NAC op dat moment uiterst fortuinlijk ontsnapte aan een achterstand én een mentale tik.

Logische uitslag

Op basis van het aantal kansen was het gelijkspel tussen beide ploegen een logische uitslag. NAC was in de eerste helft via Angeliño (vierde minuut) en Mounir El Allouchi (41ste minuut) dichtbij een treffer, terwijl Excelsior via Hicham Faik al vroeg in de wedstrijd een grote kans op een doelpunt had. Het schot van Faik belandde echter tegen de paal.

Geen opwinding
Na het afgekeurde doelpunt van Van Duinen vlak na rust was er van opwinding nauwelijks sprake meer. De enige noemenswaardige kans van de bezoekers uit Breda kwam op naam van Rai Vloet, die in vrije positie een grote kopkans jammerlijk om zeep hielp.

Redding Bertrams

In de slotfase bracht NAC-doelman Nigel Bertrams, terug onder de lat na een schorsing van zes wedstrijden, nog een cruciale redding op een schot van Van Duinen. Daardoor hield NAC voor de derde keer dit seizoen de nul in de Eredivisie.

NAC staat na 23 speelronden op twintig punten en bezet de vijftiende plaats in de Eredivisie. De voorsprong op Roda JC en FC Twente - de nummers zestien en zeventien van de ranglijst - bedraagt drie punten.

Wedstrijdverloop

93. Afgelopen! Excelsior en NAC houden elkaar in evenwicht in een pover en kansarm duel.

90. De blessuretijd is ingegaan. Na probeert het duel in balbezit uit te spelen.

89. Vitale redding van Bertrams! De NAC-doelman keert een schot van Van Duinen met de knie. Daar ontsnapt NAC aan een late tegengoal.

80. Laatste wissel bij NAC: Te Vrede ruimt het veld en wordt vervangen door Sadiq Umar.

75. Nog een kwartier te spelen. Moeilijk te zeggen wie er nog gaat scoren dit duel. Alles wijst erop dat het hier 0-0 blijft in Rotterdam.

72. Nog een wissel bij NAC: Giovanni Korte komt in het veld voor Thierry Ambrose.

70. Pablo Mari maakt een overtreding op Levi Garcia en incasseert daarvoor een gele kaart, zijn vijfde van het seizoen. De verdediger van NAC mist daardoor het komende duel met AZ.

69. Eerste wissel bij NAC: Thomas Agyepong vervangt El Allouchi.

66. Tweede wissel bij Excelsior, waar Jeffry Fortes Ryan Koolwijk aflost.

63. Ai! Vrije kopkans voor Vloet, maar de NAC'er raakt de bal niet goed. Eerste grote kans voor de bezoekers na rust.

60. Spel ligt even stil nadat Rai Vloet naar de grond ging en geblesseerd op de grond bleef liggen. De middenvelder kreeg een elleboog tegen zijn hoofd, maar kan weer verder.

58. Aardige kans voor Ambrose, maar tot twee keer toe wordt zijn schot geblokt. NAC houdt er een corner aan over, maar die levert niets op.

53. Eerste wissel bij Excelsior: Levi Garciakomt in het veld voor Ali Messaoud.

52. Opnieuw komt NAC goed weg. Stanley Elbers helpt een grote kans voor de thuisploeg om zeep met een slap schot dat ver naast gaat.

48. Het is onduidelijk waarom Makkelie de openingstreffer van Excelsior afkeurde. Uit de beelden is geen sprake van buitenspel, en de bal is ogenschijnlijk ook niet over de achterlijn geweest voordat de voorzet op Van Duinen kwam.

47. Schrikken voor NAC. Van Duinen kopt raak namens Excelsior, maar Makkelie keurt het doelpunt af.

46. De tweede helft is begonnen. Beide ploegen staan nog met dezelfde formatie in het veld als bij de aftrap van de eerste helft.

Doelpuntloos
NAC bleef dit Eredivisieseizoen in slechts vier van zijn elf uitwedstrijden zonder treffer. Benieuwd of de formatie van Vreven er in de tweede helft in slaagt te scoren.

45. Scheidsrechter Makkelie fluit voor het rustsignaal. Beide ploegen gaan in een kansarme wedstrijd met 0-0 de kleedkamers in.

40. Oef! Daar was bijna de openingstreffer voor NAC. Mounir El Allouchi kopt vallend maar net naast op een puike voorzet van Thierry Ambrose.

38. Grote kans voor Excelsior: Mike van Duinen haalt vanaf links uit, maar Bertrams verwerkt het schot nipt tot corner.

35. Sterkere fase van NAC, dat veelvuldig aan de bal is en Excelsior terugdrukt op eigen helft. Het leidt echter nog niet tot uitgespeelde kansen.

33. Corner NAC. Pablo Mari kopt de bal voorlangs. Gevaar geweken voor Excelsior.

31. Luigi Bruins trapt de bal hard en laag richting de verre hoek, maar Bertrams tikt de bal op tijd weg.

31. Vrije trap voor Excelsior op een gevaarlijke plek van het doel van Bertrams. Pablo Mari beging een overtreding.

26. Gele kaart voor Manu Garcia na een lichte overtreding. Vierde gele kaart van het seizoen voor de middenvelder van NAC.

21. Na bijna een kwart wedstrijd is het duel in evenwicht (0-0). Vijftien eerdere onderlinge duels tussen Excelsior en NAC in de Eredivisie in Rotterdam leverden ook een gelijke balans op, met elk zes zeges voor beide ploegen en drie gelijke spelen.

14. Opnieuw mag Hicham Faik van afstand schieten, maar zijn schot is een gemakkelijke prooi voor Betrams. Na het eerste kwartier heeft Excelsior een licht overwicht, tot zichtbaar ongenoegen van NAC-trainer Stijn Vreven.

Slecht zicht
Onze verslaggever Ronald Sträter heeft niet de allerbeste plek in het stadion toegewezen gekregen...

10. Mike van Duinen is namens Excelsior dicht bij een doelpunt maar aan zijn doelpoging ging een overtreding van een medespeler vooraf. Scheidsrechter Danny Makkelie geeft een vrije trap voor de Bredanaars.

7. Daar komt NAC goed weg. Een afstandschot van Hicham Faik gaat via de paal langs het doel van Bertrams. Eerste grote kans voor de thuisploeg.

4. Eerste kans voor NAC! Angeliño schiet hard met link op het doel van Excelsior, maar doelman Theo Zwarthoed brengt redding en tikt de bal over de lat.

1.  De bal rolt in het Van Donge& De Roo Stadion!

Snakken naar zege
NAC is in de Eredivisie al acht uitwedstrijden op rij zonder zege. De laatste winst buiten Breda dateert van 23 september 2017 (0-2 tegen Feyenoord).

Rentree Bertrams
Nigel Bertrams staat weer onder lat bij NAC. Zijn schorsing zes wedstrijden zit erop zodat collega-keeper Mark Birighitti weer op de reservebank belandt.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!