PSV zet na bizarre wedstrijd tegen AZ grote stap richting landstitel

7 april 2018 om 19:34
nl
PSV heeft een grote stap gezet in de strijd om de landstitel, terwijl dat er lange tijd niet naar uitzag. In Alkmaar stond de ploeg van trainer Phillip Cocu op een 2-0 achterstand, maar het stapte uiteindelijk met een 2-3 zege van het veld.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Landstitel nummer 24 is nu echt binnen handbereik voor PSV. Na zeventig minuten spelen in Alkmaar dacht geen enkele fan dat het twintig minuten later zo zou zijn. PSV stond op een 2-0 achterstand, de spanning leek daardoor een beetje terug te keren in de eredivisie. Maar PSV knokte zich terug en won alsnog.

Wachten op privacy instellingen...

Eerst twee keer Weghorst, toen PSV

Wout Weghorst scoorde twee keer voor de thuisploeg. De eerste keer was hij attent toen een inzet van Guus Til voor zijn voeten kwam, de tweede keer kopte hij al vallend een voorzet van Alireza Jahanbakhsh binnen.

Na de tweede treffer ging PSV op jacht naar doelpunten. Na een paar gemiste kansen scoorde Gaston Pereiro de aansluitingstreffer. Een minuut later ging AZ-goalie Marco Bizot in de fout. Hij treuzelde bij het wegtrappen van de bal, uiteindelijk gleed Hirving Lozano de bal met een sliding in het doel.

Van Ginkel mist nooit

Twee minuten later wees scheidsrechter Kevin Blom naar de stip. Hij bestrafte een overtreding op Luuk de Jong. Marco van Ginkel ging achter de bal staan en maakte geen fout. Hij schoot PSV op voorsprong. Niet veel later leek Ricardo van Rhijn de 3-3 te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Voor het doelpuntenfestijn begon, zag Luuk de Jong overigens twee keer een doelpunt afgekeurd worden omdat hij buitenspel stond.

In de slotfase kreeg AZ-aanvoerder Ron Vlaar nog rood voor een duwtje aan de doorgebroken Lozano. Met elf tegen tien hield PSV in de slot minuten stand. Zondag tegen Ajax kan PSV de landstitel binnenhalen.

Omroep Brabant hield de wedstrijd live bij, lees hieronder het verslag.

90' Afgelopen! PSV wint een bizarre wedstrijd. En met de drie punten die daarmee in de tas mee naar Eindhoven gaan, is de titel bijna binnen. Volgende week kan de ploeg van Cocu het in eigen huis afmaken, tegen concurrent Ajax.

89' Rode kaart! Ron Vlaar wordt van het veld gestuurd. De aanvoerder van AZ haalt een doorgebroken Hirving Lozano naar de grond.

86' Invaller Donyell Malen is dicht bij de beslissing. Hij schiet van afstand op doel, maar Marco Bizot weet redding te brengen.

83' AZ denkt op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van Ricardo van Rhijn wordt afgekeurd.

79' GOAL! Marco van Ginkel brengt PSV op voorsprong. Hij benut een strafschop. Kevin Blom gaf een penalty aan de Eindhovenaren na een overtreding op Luuk de Jong. Van Ginkel laat Bizot kansloos.

75' GOAL! PSV staat weer op gelijke hoogte met AZ. Doelman Marco Bizot gaat gigantisch in de fout, hij wacht te lang. Hirving Lozano werkt de bal met een sliging in het doel.

74' GOAL! Gaston Pereiro maakt een minuut na de gemiste kans alsnog de aansluitingstreffer. De aanvaller neemt aan met linkt en schiet vervolgens met rechts fraai binnen.

73' Wat was PSV daar dicht bij de aansluitingstreffer! Gaston Pereiro schiet van een paar meter op het doel, maar Marco Bizot keert zijn inzet.

65' PSV is begonnen aan een offensief. De eerste echte kans is voor Marco van Ginkel, maar doelman Marco Bizot keert.

60' GOAL! Wout Weghorst brengt AZ op 2-0. De spits kopt een voorzet van Alireza Jahanbakhsh binnen.

54' GOAL! AZ komt in eigen huis op voorsprong tegen PSV, juist op het moment dat de Eindhovenaren op jacht waren naar een doelpunt. Wout Weghorst werkt een rebound binnen.

49' Marco van Ginkel probeert het van afstand. De aanvoerder van PSV krult de bal naast het doel van AZ-goalie Marco Bizot.

48' Buitenspel. Weer is het Luuk de Jong die scoort, maar weer staat hij in buitenspelpositie. De treffer gaat weer niet door, het blijft 0-0.

37' Luuk de Jong denkt weer even te scoren. De spits komt goed voor zijn man, maar kopt vervolgens op de paal. Daniel Schwaab claimt daarna een penalty, maar scheidsrechter Kevin Blom wil er niets van weten.

30' Marco van Ginkel heeft pijn. Na een behandeling loopt de aanvoerder rustig naar de kant. Het is voor alle spelers op het veld even een moment van rust. En dat komt goed uit, want het tempo ligt hoog.

28' Er gebeurt genoeg in Alkmaar. Tactisch mooi om te zien, ploegen passen de speelwijze aan op elkaar. En het spel golft lekker snel op en neer.

19' Opvallend: Gaston Pereiro speelt als verkapte linksback. Luuk de Jong en Hirving Lozano zijn PSV's enige aanvallers vandaag. PSV past zich aan aan AZ, dat zich met een 5-3-2-systeem heeft aangepast aan PSV.

18' Luuk de Jong vier feest, hij kopt raak uit een voorzet van Hirving Lozano. Maar het feest is van korte duur. De aanvaller scoort vanuit buitenspelpositie, de treffer gaat niet door.

16' Grote kans voor Bart Ramselaar. Na mooi terugkoppen van Luuk de Jong kan hij volleyen vanaf een meter of acht. De bal gaat een metertje over.

10' De PSV-fans halen opgelucht adem. Het was een klein offensief van AZ. Naast de kans van Koopmeiners was de thuisploeg twee keer gevaarlijk vanuit een corner. Gescoord is er echter niet.

7' PSV komt heel erg goed weg, megakans voor AZ. Daniel Schwaab voorkomt in eerste instantie dat Wout Weghorst de bal simpel in het doel kan tikken. Daarna voorkomt hij met een uitstekende ingreep net voor de doellijn een doelpunt van Teun Koopmeiners. De middenvelder kon vrij uithalen van een meter of veertien.

4' Opvallend is dat Gaston Pereiro start vanaf links. Hirving Lozano speelt net als normaal als rechtsbuiten, ondanks de afwezigheid van Steven Bergwijn. In de beginfase hebben de buitenspelers nog weinig de bal gehad, AZ begint iets sterker.

1' Hirving Lozano heeft afgetrapt in Alkmaar.

Opstelling

Cocu kan tegen AZ geen beroep doen op Steven Bergwijn. De aanvaller is geschorst. Gaston Pereiro krijgt daardoor weer een keer een kans als basisspeler. Verder heeft de oefenmeester geen wijzigingen in zijn basisploeg doorgevoerd. Dat zien ook de fans op de tribune. Het uitvak zit bomvol. De PSV-fans hebben tientallen vlaggen en banieren meegenomen om hun club aan te moedigen in deze belangrijke wedstrijd.