Video

NAC maakt zich na nederlaag tegen Sparta op voor spannend slot van het seizoen

18 april 2018 om 20:31
NAC heeft woensdagavond op bezoek bij Sparta met 2-1 verloren. Een pijnlijke nederlaag in de strijd om handhaving in de eredivisie. Door de verliespartij is de voorsprong op Roda JC en Sparta, de nummer zestien en zeventien van de eredivisie, nog maar drie punten.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Fabian Eijkhout

In de eerste helft gingen de twee ploegen gelijk op. Zowel NAC als Sparta kreeg kansen om de score te openen. Een doelpunt viel er echter niet in de eerste helft. Met 0-0 gingen de twee ploegen de kleedkamer in. Sparta deed dat wel zonder Soufyan Ahannach. Hij raakte na een duel met Fabian Sporkslede zwaar geblesseerd. Volgens de eerste berichten heeft hij zijn been gebroken.

In de tweede helft kwam Sparta na iets meer dan een kwartier spelen op voorsprong. Invaller Deroy Duarte haalde uit. Spits Fred Friday liet de bal bewust door zijn benen gaan. NAC-goalie Nigel Bertrams had vervolgens het nakijken. De bal ging via de binnenkant van de paal in het doel. Tien minuten later stond het weer gelijk. Sadiq Umar stond vijf minuten in het veld toen hij de 1-1 maakte. Hij reageerde goed toen Menno Koch de bal wegpeerde. Sander Fischer ging onder de bal door. Umar anticipeerde beter. Hij nam de bal met de kop mee en schoot vervolgens buitenkant rechts binnen.

Vijf minuten voor tijd viel de beslissing. Weer was het een invaller die scoorde. Stijn Spierings haalde uit vanaf net buiten het strafschopgebied, de schuiver verdween in het NAC-doel. In de resterende tijd lukte het de ploeg van trainer Stijn Vreven niet om de gelijkmaker te forceren.

Degradatiestrijd

NAC stond voor deze speelronde op dertig punten, daar blijft het voorlopig ook staan. Concurrent Roda JC speelde gelijk tegen PSV, waardoor het een puntje pakte en zo op 27 kwam te staan. Sparta kwam door de overwinning op hetzelfde aantal punten.

Hoewel het met nog twee duels spannend is, hoeft NAC nog niet te wanhopen. Eigenlijk moet de concurrentie in de komende twee duels vier punten meer halen dan NAC, omdat die ploeg een veel beter doelsaldo heeft: NAC (-19), Roda JC (-29) en Sparta (-36). Directe degradatie was al geen optie meer. Hekkensluiter FC Twente heeft zeven punten minder dan de Bredase ploeg.

Omroep Brabant hield de wedstrijd live bij met hoogtepunten, lees hieronder het verslag terug.

90' Vier minuten blessuretijd, net als in de eerste helft. NAC krijgt nog wat tijd om de gelijkmaker te produceren.

85' GOAL! NAC staat weer op achterstand. Paolo Fernandes loopt met zijn tegenstander mee, maar echt verdedigen doet hij niet. Hij grijpt niet in en geeft de  Sparta-back een kans om de bal voor te geven. Die bal komt uiteindelijk voor de voeten van Stijn Spierings, die van afstand schiet. Nigel Bertrams kan de bal niet keren: 2-1.

83' De paal staat een tweede Sparta-goal in de weg. Fred Friday lijkt de thuisploeg weer op voorsprong te zetten, maar de spits schiet de bal na een goede actie met binnenkant rechts op de paal.

80' Rai Vloet met een prima trap, maar zijn schot gaat net naast.

73' GOAL! Sadiq Umar doet waarvoor hij binnen de lijnen is gekomen bij NAC. Als invaller maakt hij de 1-1. Menno Koch werkt de bal weg met een lange bal. Sander Fischer gaat onder de bal door. Umar neemt de bal met de kop mee en schiet vervolgens met buitenkant rechts binnen.

72' 'Alles of niets', klinkt vanuit het uitvak.

68' Wissel bij NAC. Mitchell te Vrede gaat naar de kant. Sadiq Umar, die als wissel begon omdat hij niet helemaal fit was, komt binnen de lijnen.

62' GOAL! Sparta komt op voorsprong in Rotterdam. Invaller Deroy Duarte schiet de thuisploeg op voorsprong. Na een ingooi komt de bal bij Duarte. Van buiten het strafschopgebied schiet hij, spit Fred Friday laat de bal door zijn benen gaan. Nigel Bertrams kan niet bij de bal, die vervolgens via de paal in het doel gaat.

59' Fabian Sporkslede wordt op prachtige wijze aangespeeld door Manu Garcia. De rechtsback schiet vervolgens op het doel van Sparta. Geen gevaar, het blijft 0-0.

53' Dabney Dos Santos probeert het met een schot van afstand. Nigel Bertrams heeft moeite met de bal, maar kan wel redding brengen.

47' Enorme kans voor NAC. De ploeg van trainer Stijn Vreven komt bijna op voorsprong. Eerst is er een fraaie redding van Jannik Huth op een kopbal van Pablo Mari. Daarna kan Mitchell te Vrede net niet bij de bal. Een corner levert een nieuwe kans op, maar een doelpunt valt er niet.

46' De bal rolt weer in Rotterdam.

45'  Vier minuten blessuretijd in de eerste helft, door het voorval met Soufyan Ahannach. Volgens eerste berichten heeft hij zijn been gebroken.

37' Enorme kans voor NAC. Paolo Fernandes is slimmer dan Sparta-verdediger Julian Chabot. Hij krijgt zo een kans oog in oog met Jannik Huth. Wild schiet hij vervolgens de bal naast het Sparta-doel.

31' Het spel ligt even stil. Soufyan Ahannach is geblesseerd geraakt op het moment dat hij op goal wil schieten, maar bij het uithalen raakt hij NAC-speler Fabian Sporkslede. Het lijkt een zeer ernstige blessure, de middenvelder moet per brancard van het veld.

29' Angelino met een schot. Na een goede actie van de linksback krijgt hij de ruimte om uit te halen. Jannik Huth kan zijn bal stoppen. Niet veel later is hij alert als hij een paar NAC-spelers op zich af ziet komen, maar goed inschat dat de pass te hard is.

27' Kans voor NAC. Paolo Fernandes haalt de achterlijn en trekt de bal hard voor. Sparta-goalie Jannik Huth pakt de bal.

24' Schot van Soufyan Ahannach. Tussen twee NAC-spelers door schiet de Spartaan op het NAC-doel. Nigel Bertrams pakt de bal zonder moeite.

21' Na een iets rustigere fase komt Thomas Verhaar in schietpositie. Nigel Bertrams hoeft niet in actie te komen. Tot ongenoegen van een woedende Dick Advocaat schiet Verhaar hoog over.

11' Aan de andere kant komt Sparta goed weg. De bal komt na een actie van Manu Garcia voor de voeten van Michell te Vrede. Spits probeert met de punt van zijn voet de bal in het Sparta-doel te werken. Doelman Jannik Huth raakt de bal aan, genoeg om te zorgen dat hij stroopt. Sparta werkt de bal vervolgens weg.

10' NAC komt goed weg. Paco van Moorsel maakt hands, maar mag door. De Spartaan schiet de bal vervolgens keihard op de lat boven Nigel Bertrams.

8' Aardige kans voor NAC. Een lange bal van Gianluca Nijholt wordt fraai aangenomen door linksback Angelino. De Spaanse verdediger leg de bal terug op Paolo Fernandes. Zijn schot rolt net naast het Sparta-doel.

6' Nigel Bertrams met een voortreffelijke redding. De doelman gaat gestrekt op een laag schot van Soufyan Ahannach. Zo tikt de bal uit het doel.

4' Gevaarlijke voorzet van Sparta. De bal kan maar net worden weggewerkt door Pablo Mari. Snel volgt een tweede voorzet, die vliegt over alles en iedereen heen.

1' NAC heeft afgetrapt op Het Kasteel. Binnen de minuut is er het eerste schot van de bezoekers. Via een Sparta-speler gaat de bal over de achterlijn: corner.

Opstelling

Een aantal wijzigingen in de opstelling van NAC. Gianluca Nijholt staat op de plaats van Arno Verschueren, die last heeft van zijn voet. De geschorste Karol Mets wordt vervangen door Menno Koch. De niet geheel fitte Sadiq Umar begint op de bank. Mitchell te Vreden staat daardoor in de spits. Thierry Ambrose ontbreekt door een blessure.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!