Video

PSV speelt twee dagen na kampioensfeest gelijk tegen Roda JC

18 april 2018 om 18:00
nl
PSV werd zondag kampioen van Nederland en vierde maandag met veel fans die titel. Twee dagen later speelde de ploeg van trainer Phillip Cocu gelijk tegen Roda JC. De ploeg uit Kerkrade kwam twee keer op voorsprong. De eerste keer maakte Hirving Lozano gelijk, vijf minuten voor tijd maakte Jorrit Hendrix de tweede gelijkmaker.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Trainer Phillip Cocu husselde zijn basisploeg flink door elkaar. Jeroen Zoet, Marco van Ginkel en Luuk de Jong zaten niet eens bij de selectie voor het duel met Roda JC. Door de afwezigheid van dat drietal stond Hendrix als aanvoerder aan de aftrap.

Zes nieuwe spelers

Ondanks zes nieuwe spelers in de basisploeg was PSV wel de bovenliggende partij in Kerkrade. Na een klein half uur spelen kwam de thuisploeg tegen de verhoudingen in op voorsprong. Jannes Vansteenkiste schoot de bal met een schuiver in de verre hoek, Eloy Room had het nakijken. Binnen een paar minuten stond het weer gelijk, Hirving Lozano maakte zijn zestiende treffer van het seizoen.

Na twintig minuten spelen in de tweede helft moest Room weer het antwoord schuldig blijven op een schot van een Roda JC-speler. Simon Gustafson probeerde het van afstand. Zijn schot was hard en zuiver, Roda JC kwam zo weer op voorsprong. Vijf minuten voor tijd kwam PSV voor de tweede keer op gelijke hoogte. Het schot van Hendrix was nog mooier dan die van Gustafson. Van afstand schoot hij de bal in de kruising. Joshua Brenet was niet veel later nog dicht bij de winnende treffer, maar Hidde Jurjus voorkwam met een goede redding de 2-3.

Clubrecord

Door het gelijkspel kan PSV het eigen clubrecord niet meer verbreken. Na 31 wedstrijden stond het op 80 punten, uit het seizoen 2014/2015 staat het record van 88 punten in één seizoen. Door het gelijkspel staat PSV nu op 81, met nog twee wedstrijden te gaan kunnen de Eindhovenaren hooguit op 87 eindigen.

Omroep Brabant hield de wedstrijd live bij met hoogtepunten, lees hieronder het verslag terug.

Wachten op privacy instellingen...

90' Hidde Jurjus met een fraaie redding. Hij tikt een kopbal van Joshua Brenet uit het doel en voorkomt zo een voorsprong voor PSV.

88' Joshua Brenet snijdt het strafschopgebied in. Na een tackle gaat hij niet naar de grond. Zijn voorzet gaat vervolgens via een tegenstander over de achterlijn. Na de corner komt de bal voor de voeten van Steven Bergwijn, hij schiet wild naast.

86' GOAL! Jorrit Hendrix scoort zijn tweede doelpunt van het seizoen. En dat is een hele fraaie. De aanvoerder schiet van heel ver, heel hard en heel zuiver. Hidde Jurjus is kansloos: 2-2.

79' Vrije trap op een kansrijke positie voor PSV. Derrick Luckassen gaat achter de bal staan, hij schiet hem hoog over.

72' Opmerkelijke wissel bij PSV. Bij een 2-1 achterstand gaat spits Sam Lammers naar de kant. Zijn vervanger is verdediger Armando Obispo.

70' Roda JC krijgt een paar mogelijkheden om op doel te schieten. Maar meerdere keren wordt de inzet van een speler van de thuisploeg geblokt.

65' GOAL! Roda JC komt voor de tweede keer op voorsprong tegen PSV. Simon Gustafson haalt van ver uit en schiet de bal hard en zuiver in de hoek. Eloy Room kan er net niet bij.

57' Pablo Rosario gaat naar de grond na een botsing met Roda JC-aanvoerder Adil Auassar. Strafschop? Nee! Serdar Gözübüyük geeft een corner, meer niet.

54' Prima pass van Pablo Rosario op Hirving Lozano. De Mexicaan komt vervolgens met een bal die tussen een strakke voorzet en een schot dat voorlangs gaat in zit. Kans verkeken, de bal gaat over de achterlijn.

50' Wat een pegel. Mikhail Rosheuvel rost de bal vol op de lat boven Eloy Room.

46' Er is weer afgetrapt in Kerkrade.

43' In de eerste 25 minuten was PSV dominant, dat is na de twee goals niet meer het geval. Roda JC zet vroeger druk en probeert regelmatig de aanval te zoeken. Echte kansen levert dat echter niet op.

32' GOAL! Snelle gelijkmaker van PSV. Hirving Lozano gaat twee Roda JC-spelers voorbij. Hidde Jurjus ziet er niet goed uit bij het schot van de Mexicaan: 1-1. Vier topscorers nu met zestien goals in de eredivisie: Hirving Lozano (PSV), Fran Sol (Willem II), Alireza Jahanbakhsh (AZ) en Wout Weghorst (AZ).

29' GOAL! Tegen de verhoudingen in komt Roda JC op voorsprong in eigen huis. Jannes Vansteenkiste schiet in de verre hoek, Eloy Room heeft geen antwoord op de inzet van de Belg: 1-0.

28' Eloy Room is voor het eerst echt getest. Tsiy William Ndenge schiet van afstand. De stuit maakt het lastig, maar Room is alert en pakt de bal. Zo blijft het 0-0. Een stand die beide ploegen dit seizoen nog geen enkele keer na negentig minuten op het scorebord hadden staan.

22' Enorme kans voor Sam Lammers. De spits, voor het eerst in de basis dit seizoen, speelt zichzelf goed vrij. Hij neemt de tijd, maar schiet vervolgens zeer slecht. De bal vliegt hoog over het Roda-doel.

21' Hirving Lozano scoort de openingstreffer. Hij tikt een voorzet van Steven Bergwijn binnen. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük heeft echter gefloten. De Mexicaan tikte een tegenstander ongelukkig aan, de Roda JC-verdediger kwam daardoor ten val. Het was genoeg voor de arbiter om te fluiten.

19' Eerste mogelijkheid voor Roda JC. Tsiy William Ndenge schampt een voorzet van Gyliano van Velzen, de bal gaat uiteindelijk niet eens over de achterlijn.

14' Tweede kans van PSV. Tweede keer dat Roda JC voor die kans zelf in de fout gaat. Bart Ramselaar komt uiteindelijk op de rand van het strafschopgebied in balbezit. Hij produceert een rollertje, geen probleem voor Roda JC-goalie Hidde Jurjus.

13' Eerste kans voor Sam Lammers. Na slordig balverlies van Roda JC komen de Eindhovenaren in balbezit. Lammers loopt goed naar de eerste paal, maar komt niet goed uit om de strakke voorzet goed te kunnen schieten. Zijn inzet vliegt over.

9' Iedereen hield rekening met een fel Roda JC. De verwachting was dat de ploeg vanaf de aftrap vol druk zou zetten op de landskampioen. Dat is echter niet het geval. PSV controleert, Roda JC laat nog niet zien dat het vecht tegen degradatie.

5' Het duel speelt zich in de eerste vijf minuten vooral af op het middenveld. Daar speelt Jorrit Hendrix voor het eerst vanaf het eerste fluitsignaal met de aanvoerdersband om zijn arm.

1' De bal rolt. Roda JC heeft in eigen huis afgetrapt tegen PSV.

Clubrecord

PSV staat met nog drie wedstrijden te spelen op tachtig punten. Het clubrecord is 88 punten in één seizoen. Dat bereikten de Eindhovenaren in het seizoen 2014/2015, ook toen onder leiding van trainer Phillip Cocu. Als PSV tegen Roda JC de eerste stap zet, moet het ook nog winnen van ADO Den Haag en FC Groningen om het clubrecord te verbreken.

Cocu begint de jacht op het puntenrecord wel met een flink aantal wijzigingen. In vergelijking met de ploeg die zondag tegen Ajax aan de aftrap stond zijn er zes nieuwe spelers die beginnen tegen Roda JC. Jeroen Zoet, Santiago Arias, Nicolas Isimat, Gaston Pereiro, Marco van Ginkel en Luuk de Jong ontbreken in de basis.

Erehaag en felicitaties

Roda JC vormt voor kersverse kampioen PSV een erehaag bij de start van de wedstrijd. "Het is een mooie geste en getuigt van respect", zei trainer Robert Molenaar tegen Voetbal International. In het stadion hangen posters met felicitaties voor de Eindhovenaren.