Willem II strijdend ten onder tegen AZ na spannende slotfase

4 november 2017 om 18:17 • Aangepast 20 november 2020 om 20:50
Willem II trapte zaterdagavond om half 7 af in de uitwedstrijd tegen AZ. Na de nederlaag van vorige week tegen Ajax had Willem II punten nodig om weg te komen uit de degradatiezone. Maar ondanks een razend spannende eindfase moest de ploeg met lege handen naar huis.
Profielfoto van Twan Spierts, Tobias van der Valk
Twan Spierts, Tobias van der Valk

AZ nam het initiatief in de eerste minuten. Maar dat leidde niet tot hele grote kansen. Wel claimde de ploeg een penalty na een kwartier, maar scheidsrechter Blom dacht daar anders over.

Vanuit het niets 0-1, snel gelijk
Vanuit het niets kopte Ben Rienstra Willem II in de 25e minuut op voorsprong. Saillant detail: de middenvelder wordt door Willem II gehuurd van AZ.

AZ claimde snel daarna voor de tweede keer een penalty. En een paar minuten later zelfs voor de derde keer. Bij poging drie legde Blom de bal wel op de stip. Alireza Jahanbakhsh benutte de strafschop.

Dubbele blessure
Willem II kreeg in de eerste helft twee flinke dompers te verwerken. Eerst moest Ismail Azzaoui de geblesseerde Etien Velikonja vervangen en niet lang daarna moest ook aanvoerder Jordan Peters naar de kant.

Ondanks een moeizame eindfase wisten de Tricolores met een gelijke stand de rustpauze te halen (1-1).

Tweede helft: AZ snel op voorsprong
Na een zeer fraai uitgespeelde aanval kwam AZ al vroeg in de tweede helft op voorsprong (2-1). Het was jongeling Guus Til die de bal uiteindelijk hard en laag in de hoek tegen de touwen schoot.

AZ greep het momentum aan om Willem II verder onder druk te zetten. Maar Willem II wist er ook nog een aantal keer gevaarlijk uit te komen.

3-1 na fout
Net toen Willem II weer wat grip op de wedstrijd leek te krijgen, mocht AZ-spits Weghorst in grote vrijheid de 3-1 maken na een fout in de verdediging van Willem II. Dat deed hij wel op zeer knappe wijze met een geplaatst wippertje.

Een enorme misser van AZ hield Willem II vervolgens enigszins op de been. Een keiharde knal bleef via de keeper en de onderkant van de lat wonder boven wonder uit het doel.

Spanning volledig terug
Willem II bracht vijf minuten voor tijd de spanning volledig terug in de wedstrijd. Azzaoui maakte de 3-2. En kort daarna pakte Wout Weghorst een tweede gele kaart voor een handsbal. Toch mocht het uiteindelijk niet baten. AZ wist de overwinning over de streep te trekken. Door de nederlaag blijft Willem II hangen in de gevarenzone van de Eredivisie.

Te weinig lef
Willem II-trainer Van der Looi was na afloop niet tevreden over de wedstrijd: "We hebben ons niveau niet gehaald vandaag. We zouden AZ hoog onder druk zetten, maar dat hebben we nauwelijks gedaan."

Dwarsverbanden
De wedstrijd was er ook een van dwarsverbanden tussen de selecties van Willem II en AZ. Jop van der Linden en Ben Rienstra worden allebei gehuurd van de Alkmaarders. Fernando Lewis speelde tot afgelopen zomer bij AZ.

Voor Rienstra was het een extra bijzondere wedstrijd. Hij kopte zijn ploeg aanvankelijk nog naar de voorsprong. Een emotioneel moment, zei hij voor de camera.

Spits Sol in het uitvak
Fran Sol, die nog herstelt van de verwijdering van een tumor, zat nog niet bij de selectie. In plaats daarvan stond hij tussen de supporters in het uitvak. Aanvankelijk leek hij een feestje te kunnen vieren met de supporters.