NAC weggespeeld door Ajax, historische thuisnederlaag

18 november 2017 om 20:33 • Aangepast 20 november 2020 om 20:28
NAC heeft zaterdagavond in een uitverkocht Rat Verlegh stadion een flink pak op de broek gekregen van titelkandidaat Ajax. Na het laatste fluitsignaal stond de club uit Breda op acht tegentreffers. Zelf kwam het niet verder dan een schot op de paal. Het betekende de grootste thuisnederlaag ooit voor NAC.
Profielfoto van Frits van Otterdijk

NAC had aanvoerder Pablo Marí en Thierry Ambrose terug in het team. Dat veranderde niet veel aan het eenzijdige strijdplan: tegenhouden. Maar Matthijs de Ligt mocht na veertien minuten het doelpuntenfestijn openen. De Ajax-verdediger kopte uit een corner raak.. Amper vijf minuten later was het alweer prijs. Justin Kluivert legde de bal vanaf de achterlijn terug, waarna Donny van Beek al glijdend de bal kon intikken. De middenvelder scoorde opnieuw (26ste minuut) nadat zijn schot van richting werd veranderd door NAC-speler Karol Mets.

Paal
Vlak voor het verstrijken van het half uur kreeg de Braziliaanse buitenspeler David Neres de bal uit de kluts voor de voeten. Hij aarzelde niet: 0-4. En weer vijf minuten later mocht opnieuw Matthijs de Ligt de vijfde treffer van dichtbij intikken na een vrije trap van Hakim Zyech. Pas tegen het einde van de eerste helft kon een machteloos NAC daar iets tegenover zetten. De harde schuiver van Ray Vloet belandde echter op de paal.

Speeltuin
Ajax moet zich in een speeltuin hebben gewaand waar het naar hartelust mocht combineren. De formatie van NAC gaf veel ruimte weg en leed voortdurend balverlies.

Thuiszege
Het is alweer veertien jaar geleden dat NAC thuis won van Ajax. En die tijd komt voorlopig niet terug. Hoewel de thuisclub de fluitconcerten van de supporters beantwoordde met een felle herstart, trok Ajax ook de tweede helft naar zich toe. Op zoek naar meer goals pompte Keizer na een uur spelen nieuw bloed in zijn voorhoede. Dolberg en Kluivert maakten plaats voor Klaas-Jan Huntelaar en Frenky de Jong.

Strafschop
Maar het was Lasse Schöne die scoorde ('66 min). Hij mocht vanaf elf meter aanleggen nadat Mounir El Allouchi een overtreding maakte op Frenky de Jong. Het ontketende Ajax rook bloed. De radeloze doelman Mark Birighitti zag het ene projectiel na het andere op hem afgevuurd. Het was voor NAC wanhopig water hozen in een lekgeraakte sloep. Een kopbal van de totaal ongedekte Huntelaar (73'min) vloog om Birighitti's oren. Kort daarna kapte Donny van Beek kinderlijk eenvoudig op de rand van het strafschopgebied de NAC-defensie uit om vervolgens de bal in de benedenhoek te krullen (75'min).

Doelsaldo
Een ontluisterend zwak NAC ontsnapte maar nipt aan een nederlaag met dubbele cijfers. In de strijd tegen degradatie bewijst de club uit Breda zichzelf een slechte dienst. Het negatieve doelsaldo loopt flink op en kan NAC aan het einde van het seizoen opbreken.