TOP Oss en RKC Waalwijk blijven zonder puntverlies in Keuken Kampioen Divisie

24 augustus 2018 om 19:51
TOP Oss en RKC Waalwijk behoren in de Keuken Kampioen Divisie tot het selecte gezelschap clubs dat nog geen puntenverlies heeft geleden. Beide Brabantse clubs wonnen vrijdagavond ook hun tweede duel van het seizoen, tegen respectievelijk Jong PSV en FC Den Bosch.
Profielfoto van Ramon Min
Ramon Min

TOP Oss - Jong PSV 4-1
Net als vorig seizoen is TOP Oss het nieuwe seizoen begonnen met twee opeenvolgende competitiezeges. De ploeg van trainer Klaas Wels zette vrijdag op eigen veld Jong PSV overtuigend opzij: 4-1.

De thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong: in de twaalfde minuut slingerde Bryan Smeets een vrije trap voor het doel en verlengde Norichio Nieveld de bal: 1-0.

Een minuut later was het wéér raak: Huseyin Dogan verdubbelde de marge met zijn derde doelpunt van dit seizoen. Ramon Lundqvist deed in de 29ste minuut wat terug namens Jong PSV: hij benutte een strafschop: 2-1. In de tweede helft herstelde TOP Oss de marge van twee goals weer. Opnieuw Dogan trof doel, nu vanaf de penaltystip: 3-1. In de 73ste minuut maakte Smeets de vierde Osse goal van de avond om TOP op een veilige 4-1 voorsprong te zetten.

FC Den Bosch - RKC Waalwijk 2-3
Ook RKC heeft nog een honderd procent score na de eerste twee speelronden. De ploeg die vorig seizoen zo moeizaam tot scoren kwam, maakte in zijn eerste uitwedstrijd van het seizoen meteen drie doelpunten. Die waren genoeg voor een nipte zege bij FC Den Bosch.

Na 24 minuten zette Stefano Beltrame de thuisploeg op voorsprong met een hard schot. Lang konden de Bosschenaren niet genieten van de voorsprong: Jan Lammers trok de stand vier minuten later alweer gelijk. Na rust kwam FC Den Bosch via de Estse spits Rauno Sappinen opnieuw op voorsprong, maar RKC toonde veerkracht en kwam wederom snel op gelijke hoogte via Mario Bilate (ex-FC Den Bosch): 2-2.

Verdediger Nicolás Romat leek twintig minuten vóór tijd de 3-2 voor de thuisploeg binnen te koppen, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Zeven minuten tijd viel de vijfde treffer van dit duel wél, maar nu aan de kant van de bezoekers: Bilate benutte de rebound nadat een schot van Hans Mulder op de paal belandde.

FC Eindhoven - Go Ahead Eagles 1-2

FC Eindhoven is na twee speelronden nog zonder punt. Na de kleine nederlaag bij buurman Jong PSV van vorige week incasseerde de ploeg nu voor eigen publiek eenzelfde klap tegen Go Ahead Eagles.

De ploeg uit Deventer opende de score in de zeventiende minuut via Istvan Bakx. In de 33ste minuut kwam FC Eindhoven langszij: Marcelo Lopes kopte fraai raak op een voorzet van Branco van den Boomen. Na rust bediende Bakx ploeggenoot Richard van der Venne, die de bezoekers op 1-2 bracht. De thuisploeg moest de laatste twintig minuten met tien man uitspelen na de tweede gele kaart van middenvelder Jay Idzes en kon de schade niet meer repareren.

Helmond Sport - FC Twente 2-2

Helmond Sport was dichtbij een stunt tegen FC Twente, de club met de duurste selectie in de Keuken Kampioen Divisie. Tot twee keer toe kwam de ploeg van trainer Rob Alflen op voorsprong, maar door een inschattingsfout van doelman Stijn van Gassel moesten de Helmonders genoegen nemen met een gelijkspel.

In de 57ste minuut kwam Helmond Sport in een levendig duel op 1-0. Furhgill Zeldenrust schoot knap raak, net op een moment dat FC Twente het betere van het spel had. In de 77ste minuut kwam FC Twente op gelijke hoogte: aanvaller Tom Boere maakte geen fout vanaf de penaltystip: 1-1.

Vlak vóór tijd leek Bart Meijers Helmond Sport de overwinning te bezorgen toen hij de 2-1 tegen de touwen schoot uit een corner. De vreugde was maar kort van duur: Helmond Sport-doelman Van Gassel tastte mis bij een hoge bal vanaf het middenveld waardoor Jari Oosterwijk raak kon koppen: 2-2.

In de slotfase werd het nog hectisch en onvriendelijk en werd Bryan van de Meulenhof, de materiaalman van Helmond Sport, met een rode kaart naar de catacomben gestuurd.

Wat vooraf ging...

Statistieken vooraf

RKC en FC Den Bosch speelden dertien keer eerder tegen elkaar in Den Bosch. De laatste keer dat RKC in de hoofdstad van Brabant verloor, dateert van 2 februari 2002. Destijds speelde beide ploegen in de Eredivisie en verloor RKC met 1-0.

• Helmond Sport won nog nooit van FC Twente. Beide clubs stonden tot nu toe vier keer tegenover elkaar: twee keer in de Eredivisie en twee keer in het bekertoernooi. De onderlinge balans is met drie zeges en één gelijkspel duidelijk in het voordeel van de Tukkers.

• De balans tussen TOP Oss en Jong PSV in tien onderlinge duels is licht in het voordeel van de Eindhovenaren. PSV won vijf keer, tegen vier overwinningen van TOP Oss. Het enige onderlinge gelijkspel dateert van 23 oktober 2015 (0-0).

• FC Eindhoven staat op het op één na hoogste niveau voor de 49ste keer tegenover Go Ahead Eagles. Van de 48 eerdere onderlinge duels wonnen de blauwwitten er negentien, tegen dertien gelijke spelen en zestien nederlagen.