PSV na gekke slotfase op rand van Champions League na zege in Wit-Rusland

22 augustus 2018 om 06:59
PSV heeft een grote stap richting de groepsfase van de Champions League gezet. Op bezoek bij BATE Borisov heeft de ploeg van trainer Mark van Bommel na een gekke slotfase met 2-3 gewonnen.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Fabian Eijkhout

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd. In de eerste minuten werd het een paar keer gevaarlijk. Eerst ging er een kopbal net over, daarna werd een doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. De derde keer dat BATE gevaarlijk werd was het raak. Jasse Tuominen stond volledig vrij en tikt uit een lage voorzet van Aleksandar Filipovic de 1-0 binnen.

Na de openingsgoal bleef de thuisploeg de betere kansen krijgen. PSV was in het eerste halfuur één keer in de buurt van het doel van BATE Borisov. Luuk de Jong was eerder bij de bal dan de doelman van BATE. Hij tikte de bal langs de goalie, maar maakte vervolgens een schwalbe. In plaats van een kans volgde een gele kaart.

Ommekeer
Uit het niets kreeg PSV na 35 minuten spelen een strafschop. Na een goede steekpass van Angelino schoot Steven Bergwijn de bal op de hand van een tegenstander. Gaston Pereiro ging vervolgens achter de bal staan, hij faalde niet. Na de 1-1 was PSV de baas op het veld. De Eindhovenaren hadden het betere spel en kregen in de eerste helft nog kansen op een tweede treffer.

Denis Scherbitsky voorkwam met een geweldige redding een goal van Hirving Lozano, terwijl Luuk de Jong de paal raakte. In de tweede helft raakte Pereiro de paal voor Lozano raak schoot. De Mexicaan plaatste de bal zeer fraai in de goal: 1-2.

Met twee uitdoelpunten op zak stond PSV er goed voor, het had echter met een ruimere zege naar Eindhoven kunnen reizen. Steven Bergwijn en Nick Viergever waren dicht bij de 1-3, terwijl Luuk de Jong een niet te missen kans toch wist te missen.

Slotfase
Twee minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg PSV een flinke tegenvaller te verwerken. Aleksander Hleb kreeg de bal voor zijn voeten nadat Jeroen Zoet een bal op vreemde manier uit het doel werkte. Hleb schoot raak en bracht BATE zo op 2-2.

Lang kon men in Wit-Rusland niet genieten van de gelijkmaker, uit de volgende aanval kwam PSV weer op voorsprong. Invaller Donyell Malen kopte uit een voorzet van Angelino de 2-3 binnen. Na vijf minuten blessuretijd bleek dat de winnende treffer te zijn.

We hielden de wedstrijd LIVE bij. Bekijk het hieronder nog eens terug.

'90 PSV komt goed weg. BATE Borisov komt gevaarlijk door. Eerst brengt Jeroen Zoet redding, daarna schieten de Wit-Russen wild over.

'89 GOAL! PSV weer op voorsprong. Na de tegenvaller komen de Eindhovenaren meteen weer op voorsprong. Donyell Malen kopt een voorzet van Angelino binnen.

'88 GOAL! BATE Borisov komt op gelijke hoogte. Invaller Aleksandr Hleb krijgt de bal voor zijn voeten na een vreemde redding van Jeroen Zoet. Hleb schiet vervolgens raak: 2-2.

'86 Wissel bij PSV. Donyell Malen komt in het veld voor Hirving Lozano.

'85 In de omschakeling een kans voor invaller Mauro Junior, op aangeven van Hirving Lozano. Zijn schot wordt geblokt.

'82 Wissel bij PSV. Gaston Pereiro gaat naar de kant, Mauro Junior komt als vervanger binnen de lijnen.

'70 Enorme kans voor PSV. Steven Bergwijn zet Luuk de Jong met een prima steekbal oog in oog met de doelman van BATE Borisov. De aanvoerder schiet vervolgens heel slecht in, de bal vliegt hoog over het doel.

'69 Kopkans voor Nick Viergever. Uit een corner van Hirving Lozano krijgt de verdediger na een goede loopactie de mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden. Hij kopt de bal naast het doel van de thuisploeg.

'67 Steven Bergwijk heeft de 1-3 op de schoen. De aanvaller krijgt een kans na een lange bal van Daniel Schwaab een een fraaie aanname. Hij schiet vervolgens vol in het gezicht van de BATE-goalie.

'61 GOAL! Hirving Lozano schiet PSV op voorsprong. Een prachtige treffer van de Mexicaan. Hij plaatst de bal vanaf zo'n twintig meter in het doel, keeper Denis Scherbitsky is kansloos.

'60 Vanuit een vlijmscherpe corner van BATE krijgt PSV een kans. Hirving Lozano maakt veel meters met de bal. De Mexicaan geeft de bal kort voor het strafschopgebied aan Steven Bergwijn. De buitenspeler krult de bal net naast het BATE-doel.

'59 Goede redding van Jeroen Zoet. De doelman moet zich tot het uiterste strekken om een voorzet weg te werken, voor een van de drie BATE-spelers de bal binnen kan werken.

'54 Gaston Pereiro krijgt de bal na goed doorgaan van Denzel Dumfries in de voeten. Hij probeert het van afstand en raakt vervolgens de paal

'46 De tweede helft is begonnen. Geen wissels bij beide ploegen.

RUST: Na een zeer moeizaam begin heeft PSV na de gelijkmaker het betere spel en de betere kansen. Doelpunten levert het niet op. De ploegen gaan rusten met een gelijke stand: 1-1. Daarmee heeft de Eindhovense ploeg in ieder geval een belangrijk uitdoelpunt te pakken. "Een zeer amusante eerste helft. PSV werd in eerste twintig minuten weggespeeld. Daarna keerde het spelbeeld. Een makkelijk gegeven strafschop werd door Pereiro benut", kijkt PSV-watcher Joost van Erp terug op de eerste 45 minuten.

'44 Luuk de Jong is dicht bij de 1-2. De aanvoerder van PSV kopt uit een corner van Gaston Pereiro vol op de paal.

'43 Uit het niets toch weer een kans voor BATE Borisov. Nick Viergever blokt een schot van Mirko Ivanic.

'39 PSV heeft een berg vertrouwen gekregen door de gelijkmaker van Gaston Pereiro. Jorrit Hendrix probeert het nu van afstand. Zijn schot gaat uiteindelijk zonder gevaar naast de goal van BATE Borisov.

'38 Hirving Lozano krijgt een enorme kans uit een voorzet van Angelino. De Mexicaan kan van dichtbij op het doel koppen, maar Denis Scherbitsky voorkomt met een knappe reflex de voorsprong van PSV.

'35 GOAL! Na een korte aanloop schiet Gaston Pereiro vanaf elf meter raak. Doelman Denis Scherbitsky kiest de goede hoek en zit er nog bijna aan, het mag voor de Wit-Russen niet baten. De 34 PSV-fans juichen, 1-1.

'34 Strafschop voor PSV. Na een fijne pass van Angelino schiet Steven Bergwijn tegen de hand van Nemanja Milunovic.

'30 PSV speelt tot nu toe een kansloze wedstrijd. Buiten het moment van de schwalbe van Luuk de Jong is de ploeg van Van Bommel eigenlijk niet in de buurt van het doel van BATE Borisov geweest. De thuisploeg heeft een aantal kansen gehad.

'18 Gele kaart voor Luuk de Jong. Hij is eerder bij de bal dan de doelman van BATE Borisov. Hij tikt de bal voorbij de goalie. Hij kiest er vervolgens voor om niet achter de bal aan te gaan maar overdreven te gaan liggen. De scheidsrechter heeft hem door, geel voor de aanvaller. PSV-watcher Joost van Erp noemt de gele kaart terecht na de fopduik. "PSV heeft het enorm lastig in de eerste twintig minuten hier."

'17 Na de 1-0 is het niet dat PSV meer grip op de wedstrijd krijgt. De thuisploeg is weer zeer gevaarlijk, de Eindhovenaren komen met de schrik vrij. Doelman Jeroen Zoet brengt redding, Daniel Schwaab kopt de bal vervolgens van de lijn. In de rebound wordt een schot van de Wit-Russen geblokt.

'9 GOAL! PSV komt op achterstand in Wit-Rusland. Jasse Tuominen staat volledig vrij en tikt uit een lage voorzet van Aleksandar Filipovic de 1-0 binnen.

'6 Het is even schrikken voor de fans van PSV. De bal ligt in het net achter doelman Jeroen Zoet. Maar het is ruim buitenspel, dus het doelpunt gaat niet door.

'5 Weer dreiging van BATE Borisov. Doelman Jeroen Zoet is attent en voorkomt echt gevaar.

'1 Er is afgetrapt in Borisov. Gaston Pereiro heeft de wedstrijd in gang gebracht. Niet lang na de aftrap is er de eerste kans voor de thuisploeg. Dmitri Baga kopt de bal over het doel van Jeroen Zoet.

"Het wordt een lastige wedstrijd voor PSV", zegt PSV-watcher Joost van Erp voor de wedstrijd. "BATE is een taaie en dus vervelende tegenstander. De Eindhovenaren moeten proberen een goal te maken in Wit-Rusland. Een open deur, maar o zo belangrijk in een tweestrijd als deze."

Opstelling
Mark van Bommel geeft de spelers die tegen Fortuna Sittard aan de aftrap stonden het vertrouwen, hij voert geen wijzigingen door. Bart Ramselaar zal balen. De middenvelder moet in de Borisov Arena op de tribune plaatsnemen, hij is door Van Bommel samen met Yanick van Osch en Armando Obispo buiten de wedstrijdselectie gelaten.

Feiten voorafgaand aan BATE Borisov-PSV

* PSV is nog ongeslagen tegen clubs uit Wit-Rusland. Eén keer eerder werd er gespeeld tegen een ploeg uit het land van de club uit Borisov. In het seizoen 2014-2015 was Shakhtyor Soligorsk de tegenstander. In Eindhoven won PSV met 1-0, uit werd er met 0-2 gewonnen.

* Mark van Bommel zit voor het eerst op de bank als hoofdtrainer tijdens een Europese wedstrijd van PSV. Als speler speelde hij 53 Europese duels voor de Eindhovense club.

* PSV is al lang op zoek naar een Europese zege. De laatste keer dat PSV in Europees verband een wedstrijd won was op 8 december 2015. Toen werd CSKA Moskou verslagen (2-1). Sindsdien volgden vier gelijke spelen en zes nederlagen.