PSV-voetbalsters krijgen draai om oren van Ajax en verspelen eerste plaats

9 oktober 2015 om 23:20 • Aangepast 21 november 2020 om 15:27
De voetbalsters van PSV hebben de topper tegen Ajax vrijdagavond verloren. Het duel eindigde in 1-3. Daardoor verspeelde PSV de koppositie aan de Amsterdamse concurrent.
Profielfoto van

In de eerste twintig minuten had Ajax een overwicht. Inessa Kaagman liep voortdurend weg uit de rug van PSV-middenvelder Kim Mourmans. Daardoor moest zij achteruit, ontstond een gat in de Eindhovense middenlinie en dat leverde voortdurend Amsterdamse dreiging op. "We waren overal een stapje te laat", constateerde PSV'er Myrthe Moorrees.
AfstandsschotToch leidde dit niet tot grote Amsterdamse kansen, mede dankzij alert ingrijpen van uitblinker Kika van Es. De beste Ajax-poging was het afstandsschot na een halfuur van Ashley Bakker, dat PSV-keeper Angela Christ over de lat tikte.
PSV werd alleen gevaarlijk via een paar uitbraken. De beste was die van Nadia Coolen. Zij passeerde na 23 minuten fraai Petra Hogewoning, maar haar voorzet was net te hard voor de toegesnelde Vanity Lewerissa. En Lewerissa kwam tien minuten daarna een teenlengte tekort om een slimme steekpass van Jeslynn Kuijpers langs Ajax-keeper Elixabete Sarasolo te tikken.
Veel te mooiIn de tweede helft leek PSV de schroom van zich af te gooien, maar opende Ajax na een klein uur de score. Christ kon een schot van Mandy Versteegt nog keren, maar had geen antwoord op de rebound van Bakker: 0-1. Vijf minuten later kwam de thuisploeg erg goed weg toen Bakker een voorzet van Versteegt veel te mooi wilde afmaken - achter het standbeen langs - en dat verprutste.
In de 78e minuut viel de terechte 0-2 echter alsnog, via Kelly Zeeman. Een op het oog afgeslagen aanval rondde zij alsnog doeltreffend af met een fraaie boogbal. Drie minuten daarna maakte Desiree van Lunteren het nog wat erger voor PSV. Tergend langzaam hobbelde de bal voor de derde keer langs Angela Christ.
'Erg frustrerend'PSV deed vier minuten voor tijd nog wel wat terug via Nadia Coolen, maar meer dan een eretreffer was die 1-3 niet. Aanvalster Jeslynn Kuijpers vond de nederlaag 'erg frustrerend'. "Je weet dat je de koppositie kan verstevigen als je van Ajax wint, maar het zat er vandaag gewoon niet in. Ajax zette goed druk en wij konden daar niet onderuit voetballen. We speelden alleen maar lange ballen, vonden geen voetballende oplossing."
Toch weigert Kuijpers Ajax een maatje te groot te noemen. "Deze wedstrijd lukte het niet, maar in vorige wedstrijden tegen Ajax hebben we dat wel laten zien. En ook tegen FC Twente - echt een topploeg in het vrouwenvoetbal - hebben we bewezen dat we mee kunnen met de top."