Dit zijn de uitslagen van de Brabantse clubs in de Jupiler League

17 maart 2017 om 20:41 • Aangepast 21 november 2020 om 02:43
Alle Brabantse clubs kwamen vrijdagavond in actie in de Jupiler League. Jong PSV was snel klaar met Helmond Sport (3-0), terwijl NAC in een doelpuntrijk duel te sterk was voor NAC Breda (4-3).
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Fabian Eijkhout

NAC Breda – Jong Ajax 4-3
NAC en Jong Ajax hebben er een waar spektakel van gemaakt in het Rat Verlegh Stadion. De thuisploeg begon erg goed aan de wedstrijd, maar het was Jong Ajax dat op voorsprong kwam. Miljoenenaankoop David Neres was koelbloedig na een fraaie pass van Carel Eiting. Na een half uur spelen maakte Cyriel Dessers op geweldige wijze gelijk, hij schoot een voorzet van Manu Garcia hard binnen.

Kort voor rust kwam Jong Ajax voor de tweede keer op voorsprong. Uit een vrije trap van Abdelhak Nouri kopte verdediger Noussair Mazraoui de 1-2 binnen. Lang keek men in Breda niet tegen een achterstand aan, in blessuretijd van de eerste helft viel de 2-2. Na een goede combinatie tussen Garcia en Dessers liep de Spaanse middenvelder door de verdediging heen en scoorde de 2-2.

Na rust gingen de twee clubs verder met het scoren van doelpunten. Na vijf minuten in de tweede helft scoorde Dessers zijn tweede van de wedstrijd. Niet veel later was het weer raak. Arno Verschueren knalde raak. Jong Ajax wist in minuut 63 de aansluiting weer te vinden, Mateo Cassierra scoorde op aangeven van Neres. In de slotfase gingen de Amsterdammers op zoek naar meer, maar NAC bleef overeind en pakte de volle winst.

ZIE OOK: Doelpuntenfestival in Breda: NAC-Jong Ajax 4-3

FC Den Bosch – RKC Waalwijk 1-1
FC Den Bosch was de betere ploeg en kreeg meer kansen in de eerste helft, maar het was RKC dat op voorsprong kwam. Kenny Anderson opende de score, op aangeven van Vlatko Lazic. Het van richting veranderde schot bleek uiteindelijk de eerste treffer van de wedstrijd.

Na de pauze waren er meerdere grote kansen. Vooral Pieter Langedijk zal nog wel eens wakker worden in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij omspeelde FC Den Bosch-goalie Kees Heemskerk en kon in een leeg doel de score verdubbelen. Hij vergat de kans te maken.

Toch werd het nog 1-1. Een penalty in extremis, benut door Regales, zet de Bossche ploeg uiteindelijk op gelijkspel, waarna de arbiter gelijk een punt achter de wedstrijd zette.

Jong FC Utrecht – FC Eindhoven 3-1
Leonardo heeft vrijdagavond zijn rentree gemaakt op de Nederlandse voetbalvelden. De aanvaller tekende afgelopen week een contract bij FC Eindhoven en was direct speelgerechtigd. Meteen na rust kwam hij als invaller binnen de lijnen tegen Jong FC Utrecht. Met de Braziliaan op het veld was het al snel raak. Rai Vloet scoorde met een schot van afstand, de assist was van Leonardo.

Het was niet genoeg voor een positief resultaat. De treffer van Vloet betekende de 2-1. Nick Venema gooide de wedstrijd een kwartier voor tijd op slot door de 3-1 te maken. De zeventienjarige aanvaller was in de eerste helft de man van de assist. Na acht minuten gaf hij de voorzet waaruit Dani van der Moet kon scoren.

Ook bij de 2-0 van Odysseus Velanas was Venema de aangever. Vanuit zijn pas maakte Velanas een goede kapbeweging, vervolgens scoorde hij met een heerlijke stift. Venema was bij alle doelpunten betrokken en zo voor een groot deel verantwoordelijk voor de winst.

FC Emmen – FC Oss 2-0
Zonder François Gesthuizen speelde FC Oss vrijdagavond de uitwedstrijd tegen FC Emmen. De oefenmeester werd afgelopen week ontslagen. Klaas Wels neemt zijn taken voorlopig over, het is de derde keer dat hij een vertrek van een hoofdtrainer opvangt.

De start van die derde periode als interim-trainer bij FC Oss was niet goed. Al na zes minuten keek zijn ploeg tegen een 1-0 achterstand aan. FC Emmen-verdediger Tim Siekman kopte raak vanuit een vrije trap. In een fase waarin FC Oss beter werd, met nog twintig minuten op de klok, scoorde FC Emmen de 2-0. Genero Zeefuik was de doelpuntenmaker.

ZIE OOK: FC Oss zet trainer François Gesthuizen per direct op straat

Jong PSV – Helmond Sport 3-0
Met hattrickheld Albert Gudmundsson in de basis nam Jong PSV het op tegen provinciegenoot Helmond Sport. De IJslander scoort aan de lopende band, maar traint niet mee met de hoofdmacht. "Hij weet zelf waarom niet", zei PSV-trainer Phillip Cocu vrijdagmiddag. "We kijken verder dan alleen het maken van doelpunten. Maar de deur staat open, het seizoen is nog niet voorbij."

Hoewel Cocu niet alleen kijkt naar de doelpunten, gaat Gudmundsson wel door met het maken van goals. De aanvaller zette op aangeven van Aleksandr Zinchenko Jong PSV op 1-0 tegen Helmond Sport. Voor de IJslander was het zijn dertiende doelpunt van het seizoen en zijn negende in de laatste zes duels.

Na een half uur spelen stond Jong PSV al op een 3-0 voorsprong. Eerst was het Sam Lammers op aangeven van Jöel Piroe, daarna was het Piroe op aangeven van Lammers.