Video

'Van Gaaltje' helpt PSV onder 19 niet in strafschoppenserie tegen Benfica

21 februari 2017 om 21:11 • Aangepast 21 november 2020 om 03:22
PSV speelt dit seizoen geen Europees voetbal meer, toch keken er dinsdagavond in het Philips Stadion ruim vierduizend supporters naar een Europese kraker. PSV onder 19 nam het in de UEFA Youth League op tegen de leeftijdsgenoten van Benfica. Na negentig minuten was het 1-1, de Portugezen wonnen uiteindelijk door de strafschoppenserie winnend af te sluiten.
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Eijkhout Fabian

Na een sterke start kwam PSV onder 19 steeds iets beter in de wedstrijd. Het is tot een minuut voor de rust wachten op de openingstreffer. Joël Piroe, die ook al enkele wedstrijden voor Jong PSV speelde, scoorde de 1-0.
Slordig balverlies op het middenveld geeft Benfica meteen na rust de kans om terug in de wedstrijd te komen. Benfica komt er snel uit en Felix maakt vervolgens geen fout, hij schiet de bal half onder Mike van de Meulenhof door in het PSV-doel: 1-1

Brusselers doet 'Van Gaaltje'In het vervolg van de spannende tweede helft werd er niet meer gescoord, waardoor strafschoppen een beslissing moesten brengen. PSV-trainer Geert Brusselers haalde daarom in de blessuretijd Van de Meulenhof naar de kant en bracht reservedoelman Youri Roulaux binnen de lijnen. Daarmee kopieert Brusselers Louis van Gaal, die als bondscoach van Oranje deze truc uit de hoge hoed toverde tijdens de kwartfinale op het WK 2014.

Net als tijdens de Europa Cup I-finale van 1988 moesten strafschoppen een wedstrijd tussen PSV en Benfica beslissen. Bij een 3-2 voorsprong voor Benfica had Sam Lammers veel geluk. Hij schoot op de paal, de bal ging daarna via de rug van Benfica-goalie Fernandes in het doel. Mendes schoot vervolgens op de lat, de eerste misser van de serie. Piroe kreeg de kans om PSV naar de zege te schieten, maar hij zag zijn inzet gestopt worden door Fernandes.

Buta liet invaller Roulaux vervolgens kansloos en bracht Benfica op voorsprong. In de gelijkmakende beurt lukte het Joey Konings niet om zijn strafschop te benutten. Fernandes pakte zijn inzet. De keeperswissel had niet het gewenste effect voor PSV, dat de kwartfinales van de UEFA Youth League niet heeft gehaald.

'Mooie ervaring met nasmaakje'“We waren met vlagen de betere partij. We hebben genoeg kansen gehad, hadden kunnen winnen”, zei Amando Obispo na afloop van de nederlaag. “Uiteindelijk is het 1-1 en is er een strafschoppenserie. Dat is een loterij. We zaten net aan de verkeerde kant, helaas." PSV was bij de penalty's dicht bij de zege. Door de missers van Piroe en Konings ging het nog mis. "Extra zuur. We stonden al klaar om de overwinning te vieren."
Trainer Geert Brusselers was ondanks de uitschakeling trots op zijn spelers. "We speelden tegen een enorm goed team, top van Europa. Het is balen dat we onszelf niet hebben beloond bij de penalty's."
ZIE OOK: PSV-Benfica in 1988 het grootste clubsucces, nu een uitdaging voor de A1