30 september 2016 om 23:52 • Aangepast 21 november 2020 om 07:15
In de Jupiler League stond vrijdagavond een spannende speelronde voor Jong PSV en NAC Breda op de rol. Beide Brabantse clubs konden een prijs pakken. Of dat lukte? Lees alles hieronder terug.
Profielfoto van van Erp Joost
van Erp Joost

RKC Waalwijk - Jong PSV 1-1Simon Poulsen kreeg in de negende minuut de eerste kans van de wedstrijd. Hij schoot van afstand en zag zijn inzet via doelman Tamati Williams tegen de lat komen. Williams was even later weer de reddende engel voor RKC. Hij viste een kopbal van Sam Lammers net voor de doellijn weg.
De wedstrijd die zo leuk begon, kende daarna een vervelende fase. Er waren nauwelijks kansen in Waalwijk. Jong PSV bleef wel de bovenliggende partij. Tilburger Sam Lammers maakte in de 68ste minuut de 0-1. Hij nam de bal goed aan en schoot hard binnen. Het was de negende goal voor de topscorer van de Jupiler League. De Eindhovenaren leken de wedstrijd te winnen, maar drie minuten voor tijd kreeg RKC een strafschop. Pieter Langedijk schoot de bal binnen.

Het bleef 1-1, waardoor Jong PSV de eerste periodetitel veroverde.

FC Volendam - NAC Breda 2-1Het begin van de wedstrijd was opwindend. Er waren kansen aan beide kanten. Na acht minuten had het al 2-2 kunnen staan, maar de brilstand stond nog op het bord. Cyriel Dessers, wie anders, maakte in de 24ste minuut de 0-1 voor NAC. De topscorer van de Bredase club tekende voor zijn zesde van het seizoen.
Volendam was zeker niet de mindere in de eerste helft, maar het maken van een doelpunt bleek een te lastige opgave. Trainer Marinus Dijkhuizen werd vlak voor rust weggezonden. Hij leverde commentaar op scheidsrechter Ed Janssen en kon op de tribune plaatsnemen.

Wat Volendam voor rust niet lukte, lukte vlak na de pauze wel. Kees Kwakman, nota bene een oud-speler van NAC, kopte raak uit een corner: 1-1. NAC'er Giovanni Korte ging in de 57ste minuut alleen op doelman Hobie Verhulst af. De goalie haalde de spits neer en kreeg een rode kaart. Volendam moest dus met tien man verder. De Noord-Hollanders wisten zich te herpakken en kregen in de eindfase diverse kansen. Vlak voor tijd werd het 2-1. Kevin van Kippersluis schoot een penalty binnen. Door de nederlaag loopt NAC een plek in de play-offs (voorlopig) mis.
FC Den Bosch - Telstar 0-0Darren Maatsen en Arda Havar zorgden in het eerste half uur voor wat dreiging aan Bossche kant. Verder was het allemaal niet heel bijzonder in De Vliert. Vykintas Slivka had vlak voor rust nog een goede kans op de 1-0, maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald.

De tweede helft begon met een spectaculair moment. Telstar had direct via Fabian Serrarens een goede mogelijkheid om op 0-1 te komen. De inzet van de spits werd van de doellijn gehaald. Er gebeurde verder niets noemenswaardigs meer. Deze saaie pot eindigde in 0-0.
FC Eindhoven - Jong Ajax 2-1De thuisploeg begon uitstekend aan de wedstrijd. Alemão en Jinty Caenepeel kregen in de eerste tien minuten goede kansen. Toch had Ajax in de veertiende minuut de beste mogelijkheid. De inzet van Vaclav Cerny ging tegen de paal. Eindhoven nam in de zeventiende minuut een voorsprong. Mart Lieder werd in het strafschopgebied neergelegd, waarna Dario van den Buijs de toegekende penalty benutte.
De eerste helft was erg leuk, maar na rust gebeurde er niet veel. Toch was er steeds de dreiging dat de Amsterdammers nog op 1-1 zouden komen. En die angst werd vijf minuten voor tijd nog waarheid ook. Pelle Clement schoot via de paal binnen. Toch ging Eindhoven met een tevreden gevoel van het veld af. Rai Vloet maakte in blessuretijd de 2-1. Hij kopte een corner van Van den Buijs binnen.

FC Oss - Almere City FC 2-3Boban Lazic opende in de derde minuut al de score voor de Ossenaren. De spits had een fraaie actie in huis en rondde die met zijn linkerbeen af. In de 29ste minuut werd het zelfs 2-0 voor de ploeg van trainer François Gesthuizen. Spits Tom Boere maakte zijn zesde doelpunt van het seizoen. Hij promoveerde een voorzet van Lazic tot doelpunt. Routinier Joep van den Ouweland bracht Oss vlak voor rust in de problemen, nadat hij dom in de fout ging. Almere profiteerde alleen niet, Yener Arica schoot de bal tegen de paal.
Na rust domineerden de Ossenaren lange tijd en waren er grote kansen voor Boere en Fatih Kamaçi, maar een derde treffer bleef uit. Arica scoorde in de 75ste minuut de aansluitingstreffer. Oss liet zich veel te ver terugzakken, waarvan de Almeerders profiteerden. Nog geen dertig seconden na de 2-1, viel ook de 2-2. Kaj Rammstein scoorde en zette de wedstrijd compleet op zijn kop. Sven Braken bezorgde de bezoekers vlak voor tijd zelfs de zege. FC Oss gaf het vrijdagavond compleet weg.
Jong FC Utrecht - Helmond Sport 1-0In de openingsfase viel er in de vrij sfeerloze Galgenwaard weinig te genieten. Utrecht was iets beter, maar grote kansen waren er niet. De thuisploeg kwam na een klein half uur op voorsprong. Sylla Sow schoot oog in oog met Kaya prima binnen. Kristoffer Peterson had even daarna de 2-0 moeten maken, maar deze keer kon Kaya wel keren. Trainer Roy Hendriksen was niet tevreden over zijn ploeg en wisselde in de 39ste minuut al voor de eerste keer. Spits Giovanni Hiwat ging van het veld en voor hem kwam Teije ten Den.
Ook na de pauze moest Kaya in actie komen. Hij was opnieuw de sterkste in een één-op-één duel met Peterson. Helmond kwam wat beter voor de dag, maar grote kansen bleven lang uit. Twintig minuten voor tijd had Jordy Thomassen met een kopbal de 1-1 kunnen maken, maar hij faalde.