NAC Breda wint van Fortuna Sittard en voorkomt sportieve crisis

21 oktober 2016 om 23:59
NAC heeft vrijdagavond in eigen stadion met 3-1 van Fortuna Sittard gewonnen. Met de zege voorkwam de Bredase ploeg een kleine sportieve crisis, want de vorige twee duels werden verloren.
Profielfoto van Beenen Bram
Beenen Bram

De beginfase tussen NAC en Fortuna Sittard was op zich niet heel spectaculair. Op twee momenten na dan. In de 7e minuut schoot Marco Ospitalieri voor de bezoekers vanuit een vrije trap op de lat en in de 13e minuut raakte NAC-spits Dessers de paal op aangeven van Verbeek.
Wisselingen bij NAC, aanvoerder naar de bankNAC-coach Dijkhuizen had tegen de Limburgers zijn elftal op drie plaatsen gewijzigd. Als NAC niet wint, en dat deed de ploeg twee duels niet, dan neemt hij maatregelen. "Het is niet zo dat het elke week iets anders is, maar ik vond het nodig na de twee nederlagen", zegt NAC-coach Dijkhuizen. "We hadden wat nieuwe energie nodig."
Opvallend was wel dat zijn aanvoerder, Robbie Haemhouts, de klos was. Het middenveld was al eerder een hoofdbreker voor Dijkhuizen. "Ja, ik ben ontevreden over hem", zegt trainer Marinus Dijkuizen daarover. "Dat is heel vervelend, want je aanvoerder haal je er niet zomaar uit. Ik vind dat hij te weinig heeft laten zien. Dat heb ik ook een paar keer met hem besproken. En dat ligt niet alleen aan hem. Hij heeft wat moeite met de switch van eredivisie naar Jupiler League. Hij is te weinig dwingend en dan moet je soms wel eens wisselen."
Dessers scoortOf het aan het nieuwe middenveld met Nijholt en Stans lag of niet, in de 30e minuut kwam NAC op voorsprong. Na wat gerommel voor de goal van Fortuna schoot NAC-spits Cyriel Dessers in tweede instantie keihard binnen, 1-0.
Comfortabele 2-0Op slag van rust was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Hoewel de grensrechter met zijn vlag wapperde, keurde arbiter Nijhuis de goal van Giovanni Korte goed. NAC ging met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in. "Het was een belangrijke goal", zegt Giovanni Korte hierover.
Eenvoudige overwinningNa rust was NAC de betere ploeg met de betere kansen. Vooral puntspeler Dessers had best mogen scoren in het eerste kwartier van het tweede bedrijf. Hij had het NAC allemaal wat makkelijker kunnen maken.
Maar omdat een offensief van Fortuna Sittard uitbleef, de ploeg keek immers tegen een achterstand aan, wist NAC het duel eenvoudig te winnen. In de 90e minuut werd het nog wel 2-1 via De Regt en uiteindelijk 3-1 door invaller Barker, maar dat was voor de statistieken.
Eerder 'killen'De overwinning zorgt in ieder geval voor rust in de tent bij NAC. "Het was de afgelopen twee weken, drie weken niet goed", zegt Giovanni Korte. "Dit zijn belangrijke punten."
"Ik ben erg tevreden", zegt NAC-coach Dijkhuizen. "We hebben voetbal laten zien wat ze hier graag zien. Veel kansen, hoge intensiteit, hoog baltempo, veel schoten op de goals, veel cornerballen en veel duels. Het had gewoon 5-0 moeten zijn. We moeten veel eerder 'killen'."