'Het voelt alsof we 3-0 verloren hebben', Helmond Sport en RKC spelen gelijk en niemand is tevreden

23 september 2016 om 23:44
RKC en Helmond Sport hebben allebei een punt overgehouden aan hun onderlinge ontmoeting vrijdagavond. Het duel eindigde in 1-1. Daardoor handhaven beide clubs zich in de middenmoot van de Jupiler League.
Profielfoto van Peter de Bekker

Helmond Sport had zich eerder deze week te kijk laten zetten door de amateurs van Kozakken Boys in het KNVB-bekertoernooi en wilde vrijdag laten zien dat dit een vergissing was.
De ploeg van Roy Hendriksen was in de eerste helft de bovenliggende partij en was in het eerste kwartier al twee keer dicht bij de 1-0. Na een fraaie solo langs drie man zette Robert Braber Furhgill Zeldenrust in de zesde minuut alleen voor de keeper, maar die stuitte op Tamati Williams en zes minuten later trof een vrije trap van Jason Bourdouxhe bijna doel.
Wel raakIn de zeventiende minuut was het wel raak. Jordy Thomassen stiftte de bal na een slimme pass van Gillian Justiana beheerst over Williams: 1-0.
Ook na die goal hield Helmond Sport het overwicht. RKC kwam een mannetje tekort op middenveld. Kenny Anderson stond vaak te diep. Daardoor werden Roel van de Sande en Daan Rienstra overlopen, maar Helmond Sport bekroonde het overwicht niet met een tweede goal.
UitzichtDaardoor hield RKC uitzicht op een resultaat. In de eerste minuut van de tweede helft had Moussa Sanoh de Waalwijkse club meteen terug in de wedstrijd kunnen helpen, maar hij was net te laat om een voorzet binnen te glijden. Het was het eerste echte wapenfeit van RKC tot dan toe. Negen minuten later volgde het tweede. Een afstandsschot van Pieter Langedijk moest door Ferhat Kaya uit het Helmondse doel worden geranseld.
Het spel golfde daarna op en neer. Thomassen, Bourdouxhe en Braber hadden de 2-0 op hun schoen, maar Sanoh was tweemaal net zo dicht bij bij de 1-1.
Terecht puntHet doelpunt viel uiteindelijk aan de zijde van RKC. Daan Rienstra bezorgde zijn team zo alsnog een terecht punt. Toch baalde RKC-middenvelder Roel van de Sande na afloop. "Ons eerste halfuur was zwak. Als je daaraan denkt en dat je pas vijf minuten voor tijd de 1-1 maakt, moet je blij zijn. Maar we krijgen in de slotfase een zuivere penalty niet, toen Fred Benson onderuit werd gehaald. Het was echt een overduidelijke strafschop! Dan heb je het gevoel dat je hier drie punten verliest."
Ook Helmond Sport-routinier Robert Braber was niet tevreden. "Wij begonnen goed, maar liepen aan het eind van de eerste helft steeds verder achteruit. Tijdens de rust hebben we het hierover gehad, maar we zijn toch zo doorgegaan. Dan weet je dat de bal een keer verkeerd gaat vallen..."
Goede reeksToch is Helmond Sport bezig aan een goede reeks in de competitie. Uit de laatste vier wedstrijden werden liefst tien punten gehaald. "Maar we kunnen veel beter dan we vanavond hebben laten zien", benadrukt Braber. "Als je de koppies zag bij ons in de kleedkamer, dan leek het alsof we 3-0 verloren hebben."
Helmond Sport bezet na acht wedstrijden de elfde plaats in de Jupiler League, met elf punten. RKC staat met hetzelfde puntenaantal een plek hoger. "Aan onze ontevredenheid met dit ene punt in een uitwedstrijd zie je dat RKC groeiende is", vindt Van de Sande. "Dat is heel goed. Ik denk dat dit onze ontwikkeling weergeeft."